Tuesday, July 19, 2011

 
Toma (2 ani si 9 luni)

... spune ca are 2 ani si ... luni
... a inceput timid sa spuna si "da", ceea ce e wow ca pina acum era un NU foarte raspicat iar in loc de "da" spunea intrebator "ah?"
... a inceput sa formeze propozitii, schimbind ordinea cuvintelor intr-un mod foarte haios
" tramvaiul merge repede in tunel" - "repede tramvaiul in tunel merge"
... vorbeste despre el cu mare satisfactie "sunt la munte" / "sunt in cacabina"
... amesteca inca rau de tot engleza cu romana "jos pe big slide" / "wow mare car"
... a innebunit cu plastilina, avem turme de elefanti, rachete, snow white, mickey, papagal, serpi "like Ka" (din cartea junglei), avioane ... etc. dar nu le face el, noi trebuie sa le modelam la indicatiile lui precise, dupa care el le plimba prin toata casa pe rind functie de ce are de facut. cu serpii ne-am spalat aseara pe dinti, ei privindu-ne de pe marginea chiuvetei, cu tati elephant si baby elephant am mincat dimineata pe masa din bucatarie ...
... desenam animale, personaje, peisaje - tot noi, el doar le comanda, dupa care le priveste pe rind si povesteste ce e acolo sau ne cere sa tesem noi o poveste pe marginea desenelor
... inca se trezeste pe la 4-5 dimineata, iese din camera strigindu-ma si urmeaza vreo ora de frecus ori la mine in pat ori la el ori plimbindu-ne prin casa ... el adoarme intr-un final, eu plina de spume ramin treaza, cel mai adesea
... cu olita nu are absolut nici o treaba, l-am lasat in fundul gol citeva ore pe zi, incercind sa il imprietenim cu olita ... a sfirsit prin a refuza sa mai spuna ca face pipi / caca chiar si atunci cind e in plin proces de facut pe ... covor, parchet, chiar canapea sau la mine in brate. adica face si zice ca "nu, nu face Toma pipi"
... a inceput sa amestece ciudat cuvintele, mixind engleza cu romana. adica spune de exemplu "moona" (luna) sau "luf" (lup)
... ma rupe cind ma stringe tare tare in brate si imi spune "ubeste Toma pe mami"
... l-am dus la piscina pentru prima oara si a fost fascinat, s-a balacit strigind si rizind de fericire in colac. bineinteles ca a fost cu crize sa plecam de acolo, repetind in continuu "sarim pe apa? sarim pe apa mami"
... are uneori momente de agresivitate cind pocneste alti copii, incercam sa il descurajam aratindu-ne dezaprobarea ferma si spunindu-i ca nu ne place cind face asa, iar pe copii ii doare si le face rau. faza e ca atunci cind e el pocnit de altii, cel mai adesea se duce si ii pupa, incercind sa ii impace.
... ca tot am ajuns la pupat, are o prima prietena Sophie pe care o ia cu delicatete de cap, ii apropie buzele de buzele lui si ii da"pupusor" (adica el isi tuguie buzele si le lipeste de ale ei) - in continuu cit sunt in acelasi spatiu

Comments:
David si acum, la 5 ani si 5 luni, modeleaza plastilina doar in compania unui adult (el comanda ce, cum modelam). Daca-l intrebi ce vrea sa-i faci cadou, oscileaza intre plastilina si "acalele", pentru ca pictura e a doua pasiune. Pana anul trecut in vara, Daci l-a lasat sa-si picteze/deseneze/mazgaleasca peretii camerei. Cand am dat jos tapetul, stratul de culori era mai gros decat hartia. Acum, mai nou, "scrie " poezii: le da titluri nazdravane ( Servetel sapunit) si i le dicteaza lui Daci. Cuvintele n-au niciun sens impreuna, dar macar rimeaza :)
Multa energie, joaca abia acum incepe !
Il pup pe Toma si pe tine!
 
aha, ce tare! pai sa ne pregatim pentru ce va sa fie. :-*
 
Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?