Wednesday, November 03, 2010

 
Toma @ 2 ani

pe 23 octombrie Toma a facut 2 ani, in ziua respectiva ne-a aratat doua degetele (aratatoarele de la cele 2 minute) si a spus clar "doi". S-a bucurat de cadouri, tort si multa lume (familia only). uitindu-ma in urma, astia doi ani au trecut halucinant de repede, au fost plini de bucurii si grei prin lipsa de timp si prea multe responsabilitati, pentru mine cel putin. m-am bucurat de fiecare moment, am trait intens fiecare zi - cu bune si cu mai putin bune. uneori am fost sus, alteori jos - dar per ansamblu pot sa spun cu mina pe inima ca Toma imi este una din cele mai frumoase intimplari din lumea asta.

ne uimeste zilnic cu cit de repede invata lucruri, e ca un buretel care absoarbe totul. are lucruri pe care le adora si, of course, lucruri pe care le detesta. azi dimineata la 7.30 visa si striga "bagheera. bagheera" (din jungle book). este terminat dupa quinn / mecu (mater) / teli (sally) din cars. cere ipe (ipad) si tish (fish) - un joculet educativ cu pesti pe ipad. in citeva zile a invatat sa se descurce cu ipad-ul de ramaseseram masca si eu si R. stie sa il deschida, se plimba prin menu, isi gaseste jocurile, le deschide si se joaca cu ele fara absolut nici o problema. continuam nebunia vorbitului in doua limbi, romana si engleza. ieri purtam un tricou cu litere pe el si punea cite un degetel pe cite o litera, spunind cite un cuvint care incepea cu litera respectiva in engleza. numara pina la 10 in doua limbi. facem trenulete din jucariile din Thomas & his Friends (toua - thomas / gongo - gordon / pee - percy / goga - donald / bobi - toby / peu - spencer), pe care le ducem prin tunele - adica pe sub pat si le spune "bau" cind le scoatem de acolo. ma pune sa ma asez in patru labe si sa il alerg prin toata casa luind forma unor animale diverse "now i am the octopus with a big, big mouth and i am going to give you a big kiss-kiss". "now i am a big lion / big dog / etc. and i am going to catch you". iar el alearga, alearga prin toata casa urlind de fericire. daca incerc sa ma opresc (obosita de atita alergat in patru labe), imi arata cum sa ma asez in patru labe si sa continuam alergatura. e disperat dupa baa (buses), cuein (trains), gigger (digger), kua (trucks), nino nino (police car) si amula (ambulance) ... o ultima distractie pe timp de zi cu bona este sa il plimbe cu autobuzul, chiuie de fericire si e fermecat de lumea vazuta prin ferestrele autobuzului. stam uneori in statia de autobuz si asteptam sa vina si sa plece autobuze. nu ii plac povestile daca i le citesti ca text ci doar daca le spunem sub forma de cintecel sau folosind multe onomatopee. nu a distrus nici o carte pina acum, sta minute in sir si le rasfoieste, uitindu-se la poze, ma pune sa ii numesc o imagine si apoi o repeta dupa mine.

maninca singur de dinainte de 1 an, i-a placut foarte tare, iar eu l-am incurajat sa o faca .. si ma felicit pentru asta, caci putem sta la masa impreuna, fiecare mincindu-si mincarea, nefiind nevoita sa il hranesc eu. se spala singur pe dinti, iar cind ii spun sa scuipe isi stringe buzele si face"pic" dar inca nu stie sa scuipe. daca vrei sa ii faci ceva sau ii propui ceva cu care nu e de acord iti comunica extrem de direct "no!" si isi scutura vehement capul. de vreo saptamina suntem in proces de invatare a verbului "a astepta" - adica el isi doreste ca eu sa fiu la dispozitia lui non stop, isi exprima dorinta, iar daca nu se intimpla atunci (cel mai adesea pentru ca fac altceva in acel moment) se pune pe urlat / tavalit pe jos cu dat din miini si picioare. ii spun ca am treaba, sa astepte sa termin si apoi merg cu el ... am intrat clar in etapa de negociere, care pe care, cine are nervii mai tari ... cheia e sa ramii ferm pe pozitie, sa vorbesti calm fara sa te enervezi, sa il lasi sa isi verse nervii de frustrare ca doara e dreptul lui si lucrurile, hopefully, se vor regla ...

si adora muzica, cinta doua cintecele - cel al patrulei de elefanti din jungle book "one.two.three.four..." si "mos craciun cu plete dalbe". il auzi din cind in cind prin casa "oa.tu.ti.fo" sau "moo co. moo co" si il vezi leganindu-se prin casa

uneori simt nevoia sa las sub forma de scris marturia zilelor astora si a intimplarilor de zi cu zi pentru ca le uit si sunt atit de frumoase ca mi-ar parea rau ...

Comments:
:-) tare frumos ai scris si ai dreptate, si eu simt nevoia sa le ecriu de teama sa nu le uit si sper sa le citeasca atunci cand va fi mare si sa vada cum a fost, cum era, ce gandeam despre el si cat de mult il iubim.

P.S. Si piticul are o dexteritate incredibila pe iPhone, ma surprinde...
 
@Zu: :-)
 
La multi ani cu mare intarizere, dar deh, de-abia mi-ai picat in pagina :) Si noi am creat un Toma, cu doar doua zile mai devreme si la cateva mii de km distanta. Scrii frumos, dar mai ales, e frumos ca scrii!
 
buna,
La multi ani cu foarte mare intarziere. Am citit despre ce mai face Toma. Ma bucur pentru voi. Felicitari! Imi pare rau ca nu e vara ca poate seara ne-am mai fi intalnit intamplator.
Ma inspir in ce sa mai fac cu Sofia. Si ea creste repede. Uite niste poze in profilul meu de pe facebook : Iza Bey
Cele bune!
 
@Monia: La Multi Ani si voua! Dragut ca si voi aveti un Toma :-), sa va traiasca frumos si bucuros.
@ Anonymous: multumim frumos. pai ne mai vedem noi. pupam Sofia.
 
Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?