Thursday, October 21, 2010

 
lise bourbeau
"cele 5 rani care ne impiedica sa fim noi insine"


imi propusesem de ceva vreme sa pun laolalta cartile (in sensul sa le recomand) ce mi-au trecut prin miini in ultimii 2 ani si ceva, de cind a aparut Toma in viata mea - majoritatea de psihologie, a copilului, a mamei, a relatiei, etc. ... carti din care am invatat multe si care mi-au deschis ochii spre anumite aspecte pe care fie nu le stiam, fie le neglijam, fie le negam ...


inainte totusi de a face asta (intr-un alt post), vreau sa las citeva rinduri aici despre cartea lui lise borbeau, care te cam pune pe ginduri.


pe scurt, ar fi ceva de genul "lasa-ma sa te vad cum arati si cum te porti ... ca sa iti spun de ce rana suferi si ce masca porti". lb (lise bourbeau) spune ca fiecare individ sufera intr-o mai mica sau mai mare masura de o anumita rana a sufletului, motiv pentru care alege sa poarte o masca. bineinteles ca la unii o anumita rana este dominanta, la altii poate fi o combinatie de mai multe rani ... unii o pot trai intens, altii mai putin. astfel, pornind de la aceste rani, lb creaza 5 tipologii ... eu personal, cind am citit-o, am ramas cu gura cascata, regasindu-ma in descrierea uneia dintre rani ... la modul 100%.


deci, cele 5 rani - respectiv mastile sunt:


RANA DE RESPINGERE - FUGAR

RANA DE ABANDON - DEPENDENT

RANA DE UMILIRE - MASOCHIST

RANA DE TRADARE - DOMINATOR

RANA DE NEDREPTATE - RIGID


ca sa pun un pic de suspans, o sa incerc foarte pe scurt sa creionez trasaturile celor 5 tipologii, interesant este insa sa citesti toata cartea, mai ales ca lb pune si poze ca sa identifici fizic trupul respectivilor "raniti". e fascinanta asemanarea, in ceea ce ma priveste cel putin ...


Rana de respingere:
activarea ranii - din momentul conceperii pina la virsta de 1 an. nu simti ca ai dreptul de a exista, se activeaza in relatia cu parintele de acelasi sex
masca: fugar
corpul: contractat, subtire, fragmentat
caracter: detasat de material, nu crede in dreptul de a exista, se crede fara valoare, cauta singuratatea, gaseste diverse mijloace de a fugi. calatoreste usor in astral. are dificultati in a-si lasa copilul interior sa traiasca.
teama: panica
alimentatie: lipsa poftei de mincare. pentru a fugi: zahar, alcool, droguri. predispus la anorexie.
boli: de piele, alergii, aritmie, hipoglicemie ...

Rana de abandon:
activarea ranii - intre 1 an si 3 ani in relatia cu parintele de sex opus. lipsa unei hrane afective.
masca: dependent
corpul: lung, subtire, picioare subtiri, spate curbat
caracter: victima, fuzional, nevoie de prezenta, atentie si sustinere. plinge usor, atrage mila. intr-o zi e vesel, in alta zi trist. se agata fizic de ceilalti. cauta independenta, ii place sexul.
teama: singuratatea
alimentatie: apetit bun, bulimic, maninca incet.
boli: dureri de spate, astm, bronsita, miopie, depresie, boli incurabile.

Rana de umilire:
activarea ranii: intre 1 an si 3 ani in relatia cu parintele care s-a ocupat de crestere (de obicei mama), a te simti umilit din cauza controlului acelui parinte.
masca: masochist
corpul: gras, rotunjit, mic de statura, tensiuni in zona gitului, maxilarelor si zona pelviana. fata rotunda.
caracter: ii e rusine de el insusi si de ceilalti. teama ca celorlalti sa nu le fie rusine cu el. aduna multe greutati in spate. controleaza pentru a evita rusinea. se crede murdar si lipsit de suflet. hipersensibil. fuzional. vrea sa fie demn. se pedepseste pe sine crezind ca ii pedepseste astfel pe ceilalti. compenseaza si se recompenseaza prin mincare.
teama: libertatea
alimentatie: ii plac alimentele grase si grele. este bulimic.
boli: dureri de spate, probleme la picioare, probleme de ficat, cu glanda tiroida, diabet, probleme cu inima

Rana de tradare:
activarea ranii: intre 2 si 4 ani in relatie cu parintele de sex opus. inselarea increderii sau asteptarilor in conexiunea iubire-sexualitate. manipulare.
masca: dominator
corpul: inspira putere si forta. la barbati umerii mai mari decit soldurile, la femei soldurile mai mari decit umerii.
caracter: se considera responsabil si puternic, vrea sa para special si puternic. nu isi tine promisiunile, minte cu usurinta. manipulator. seducator. e convins ca are dreptate si incearca sa ii convinga si pe ceilalti. sceptic. ii e teama sa iasa dintr-un angajament.
teama: de disociere, renegare, separare
alimentatie: apetit bun. adauga sare si condimente.
boli: agorafobie, afectiuni ale sistemului digestiv, boli terminate in "-ita"

Rana de nedreptate:
activarea ranii: intre 4 si 6 ani in relatie cu parintele de acelasi sex. blocaj in dezvoltarea individualitatii.
masca: rigid
corpul: drept, rigid, cit mai aproape de perfectiune. bine proportionat. fese rotunde. git inflexibil. postura dreapta, mindra.
caracter: perfectionist. invidios. isi blocheaza sentimentele, performant pentru a deveni perfect. nu recunoaste ca are probleme. isi incruciseaza des bratele. se controleaza, ii place ordinea. coleric. ii place sa aiba o infatisare sexi.
teama: raceala
alimentatie: prefera alimente sarate. se controleaza pentru a nu se ingrasa.
boli: epuizare profesionala, anorgasm (femei), ejaculare precoce sau impotenta (barbati). torticolis. constipatie, hemoroizi. probleme de circulatie. artrita. nervozitate, insomnie.

in ultimele saptamini, dupa ce am citit cartea asta, ma surprind observind oamenii pe strada si doar dupa aspectul fizic sau cum se poarta, ma trezesc spunindu-mi - rana de abandon, de nedreptate .... etc.

eu sunt fugara ...

Comments:
Trebuie să aflu detaliile, e cert. Aș zice, din cele câteva cuvinte de-aici, că-s mai degrabă 2 (gândindu-mă că doar citind "abandon" mi s-a strâns carnea pe mine). Și, nu știu de ce, mi-am spus că ești fugara înainte să ajung la concluzia ta.
 
@oompa: pe mine m-a cam lovit in moalele capului, in ceea ce ma priveste se pare ca sunt usor de reperat .. nu esti singura care a spus din prima despre mine - rana de respingere, clar! (eventual doar uitindu-se la schita trupului fizic). in aceeasi masura, pe mine m-a durut ca si mama e tot fugara! 2 fugare ce s-au intilnit nu intimplator in viata asta. ma lupt intre compasiune si furie ... o sa ti-o trimit electronic pe mail :-)
 
Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?