Sunday, July 27, 2008

 
totul este iluminat


... pentru a doua oara, dupa extrem de tare si incredibil de aproape, lasindu-mi mintea si ochii sa se rasfire printre rindurile lui foer am simtit ca omul asta - intr-un mod mic si banal spus - a reusit sa cuprinda si sa inteleaga adevarul omului - ceva-ul ala care il anima si il face sa fie ... si e ceva care pe mine ma rupe in doua. e frumos. e trist. e ... genul de adevar care te face sa plingi de greutatea pe care ti-o imprima pret de citeva secunde sau vorbe sau trairi...

si as vrea sa pun aici citeva rinduri din adevarul lui iankel:
"visul ca traiesc vesnic cu Brod. visez asta in fiecare noapte ... visez nu ca imbatrinesc alaturi de ea, ci ca nu imbatrinim niciodata, nici eu, nici ea. ea nu ma paraseste niciodata, iar eu n-o parasesc pe ea niciodata. e adevarat, mi-e frica sa mor. mi-e frica sa stiu ca lumea va merge inainte fara mine, mi-e teama ca absenta mea va trece nebagata in seama ... sa fie asta un semn de egoism? sa fiu eu asa un pacatos pentru ca visez o lume care se sfirseste odata cu mine ... uneori visul despre cum vom trai vesnic eu si brod e unul despre cum vom muri amindoi deodata. eu stiu ca nu exista nici o viata de apoi. nu sunt prost. si stiu ca nu exista dumnezeu ... nu pot sa ii povestesc ei acest vis, dar imi doresc cu disperare sa o pot face. pentru mine numai ea conteaza."

.... iar apoi tot iankel la sfirsitul aceleiasi zile in care isi noteaza visul "e tirziu si trebuie sa fiu recunoscator pentru tot ce am si impacat cu tot ce am pierdut si nu am pierdut. m-am straduit din rasputeri sa fiu un om bun azi, sa fac lucrurile asa cum ar fi dorit dumnezeu, daca el ar fi existat. multumescu-ti tie pentru darurile vietii si pentru brod. multumesc tie brod pentru ca mi-ai dat un motiv sa traiesc. nu sunt trist ... numele meu e iankel si o iubesc pe brod ...."


Comments:
Daca ti-a placut Foer, ar trebui s-o citesti si pe nevasta-sa, Nicole Krauss. La noi a aparut deocamdata doar "Istoria iubirii", la Raftul Denisei.
Seamana atat de mult ca stil incat, daca as fi citit cartea fara coperta, as fi zis ca e scrisa tot de el (ceea ce, din punctul meu de vedere, e un minus pentru ea).
 
oompa, depinde in ce ordine ii citesti :) eu gasit-o intai pe ea
 
@oompa: da, stiu de ea. nu m-a inspirat titlul :-)... minus ... don't know, poate chiar se aseamana, d'aia s-or fi adunat ;-)

@ingrideas: din cite stiu foer a scos primul in 2002 "totul e iluminat", iar nevasta-sa in 2003; iar al doilea roman pentru fiecare (extrem de tare / resp. istoria iubirii) a fost scos in acelasi an 2005 ... heh, poate le-au scris impreuna :-)
 
Ah, crede-ma ca nici eu n-as fi pus mana pe cartea lui Krauss luandu-ma dupa titlu (si-asa am fost reticenta, dar mi-a recomandat-o calduros cineva si nu pot spune ca mi-a parut rau).
Apoi sa faca bine sa scoata un roman la patru maini, sa vedem atunci ce iese :)
 
Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?