Friday, March 28, 2008

 
experiente
d’ale vinului


cum sa mergi intr-o galerie de arta sau muzeu daca esti orb, cum sa pictezi daca esti discromat, cum sa asculti muzica daca esti surd … . asa zisul bun simt, normalitatea ne spun ca nu se poate, exista totusi oameni care au suficienta deschidere si curaj, oameni care nu se lasa pacaliti de normalitatea statistica a lumii si exploreaza in moduri atit de putin normale teritorii care la prima vedere le sunt interzise. si imi aduc aminte cind eram in clasa a 10-a si am facut pe ghidul pentru un american orb care vroia sa viziteze palatul peles. l-am vizitat cu el si pentru prima oara am vazut peles-ul cu miinile, nu cu ochii. cind nu ai ochi, ii recreezi, el si-i recrease in palme. asemenea cu pictatul, culorile sunt doar o conventie, poti picta fara sa le stii. sunetul poate fi definit si altfel, ca vibratie si il poti asculta cu tot corpul nu numai cu urechile.

mi-am dat seama de toate acestea aseara, fiind la o degustare de vin, eu neputind sa beau. la inceput m-am gindit ca ar fi ciudat sa merg la o degustare de vin fara sa pot bea, totusi am facut-o si m-am bucurat enorm …
a fost o calatorie fascinanta in care nasul mi-a devenit limba pentru citeva ore, iar ochii mi s-au odihnit printre oameni frumosi, pahare mindre si drepte, care duceau cu responsabilitate si daruire lichidul viu, alb sau rosu, mai inchis sau mai deschis, mai uleios sau stralucitor, plin si greu precum o femeie coapta cu carne tare sau usor si efemer precum o adolescenta zvelta cu forme spiralate si delicate precum un fulg.
am mirosit multe din vinurile de acolo, cu degetele-mi lungi si stingace adesea tineam cu delicatete piciorul paharului, ii dadeam un imbold circular lasind izvorul ala de viata rosu sau alb sa porneasca fuiorul pe care urma sa mi-l depene sub nari, mai departe spre suflet si minte, dezvaluind povesti stiute si nestiute, locuri de aici si de departe, rafale si valuri de trairi si mirosuri. fiecare vin avea mirosul lui, inchizind ochii imi imaginam ca fiecare vin in parte este un trup frumos asupra caruia imi aplec narile si miros profund, inspirindu-i parfumul, descifrindu-i povestea, visind asupra gustului. chateuneuf din franta mi-a amintit de seva plina de viata ce strabate agil precum un riu de munte un arbore tinar, de profunzimile pamintului si adierile vintului care culege toata racoarea si parfumul florilor. kuro (?) din noua zeelanda mi-a spus despre vigoare, despre miros si gust de smochine, despre verde si ploaie. shiraz-ul din australia mi-a povestit despre mult cald si mult soare, despre tihna si cimpuri deschise. chianti din italia despre acuratete, despre o muzica cintata précis si perfect la vioara, despre fructe grele cu pulpa bogata si suculent de exacta. carmenere din chile era voios si vesel, zglobiu si miscator, superficial si profund, te pacalea cu parfumul lui pe care il prindeai intr-o particula de miros rotunda de trandafir si de stejar si apoi de flori de stinca si iar de lemn …

si tot aseara, uitindu-ma la oameni si la jocul degetelor lor cu vinul … ma gindeam ca oamenii care beau vin au un tip de frumusete care e din interior. cind beau vin se bucura, e ca o introspectie, ca o calatorie in ei si in lumea toata conectata la ei si prin ei. se minuneaza discret, zimbesc de parca tocmai au aflat o bucatica din esenta vietii si sorb cu gratie inca o gurita mica … de parca ar saruta timid precum un indragostit iubita, unii, sau dimpotriva pasional si cu intensitate, altii. poate ca bem vinul asa cum traim sau asa cum iubim …

iar vinul se potriveste clar cu cartea. pentru ca atit vinul, cit si cartea iti spun povestea lor … o poveste veche de cind lumea, care iti aminteste ca esti viu si in care te lasi prins pentru inca o gura sau inca o pagina. aseara, eu m-am lasat prinsa si cuprinsa intr-o respiratie adinca, pe carari de vin cu miros de fructe si flori …toate in mai multe pahare de vin ...

resto club, degustare vinexpert&vinovero
(pentru R care m-a invatat cum sa respir vinul)

Comments:
frumos.
 
multumesc :-)
 
Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?