Friday, December 21, 2007

 
despre politica si jurnalism

... nu dau doi bani pe politica, presedinte, guvern si tot ce se intimpla. sunt atit de scirbita de toata mocirla, rautatea si minciuna in care ne balacim ca tara incit in ultimii ani imi ia zile in sir sa ma conving sa ma duc sa votez, asa ca sa nu ma mai bata anumiti oameni apropiati la cap ca ii las pe altii sa decida in locul meu, de parca as avea de unde sa aleg sau as avea ce sa decid ...
in acest context, toate scandalurile din zona asta imi ajung la urechi si sub ochi fara sa le caut, ca un zumzait nesuferit de care nu stiu cum sa scap.

aseara, frinta de oboseala, naufragiata pe canapea am lasat televizorul sa curga pe o emisiune cu musiu orban ... plictisita dupa o vreme, butonind telecomanda am mai gasit o emisiune fara musiu orban, dar tot despre domnia sa pe alta televiziune. senzatia a fost aceeasi - made me sick rau de tot - insa de data asta raul mi s-a facut nu numai de la politicieni ci si de la jurnalisti.

asa ca nu ma pot abtine:
- orban parea tocmai venit de la o clinica de psihiatrie, indopat bine cu tranchilizante - ceea ce nici nu il poti acuza caci la genul de discurs agresiv, violent, nefundamentat si nesustinut logic, ci doar scuipat cu venin si axat pe frinturi de idei interpretate functie de context, de cum le da lor bine sau cum ii propulseaza pe culmile gloriei - din partea supradotatilor si inteligentilor de jurnalisti de pe la noi - nu te mai miri
- ceea ce urmaresc jurnalistii nostri nu este acuratetea intimplarii, nu rezolvarea sau gasirea unei solutii, tragerea unei invataturi .... ci exclusiv vinarea de greseli, scoaterea din context, interpretarea, folosirea unui argument nesustinut, eventual validat circumstantial. intr-un cuvint SCANDALUL. nu se face jurnalism, se face scandal. se face prostitutie. se atenteaza la bunul simt al eticii. se ridica fustele si se dau chilotii jos doar ca sa arate cit de tari sunt.

excuse me, soiul asta de jurnalism face rau, rau de tot! mircea badea si ciutacu parca il sustineau pe orban ca sa i-o traga lui turcescu; turcescu si tatulici faceau spume si vorbeau in dodii, fara nici un fel de consecventa, maturitate si profesionalism doar ca sa i-o traga lui ctp, care se burzuluise la ei; iar ctp arunca cu cacaturi in altii, printr-un discurs vehement si necooperant (desi continutul a ceea ce spune este mai mereu super ok - sustinut, fundamentat si obiectiv) dar se supara cind altii ii raspund folosind fix acelasi tip de discurs, ca si forma si verbalizare.

exista o totala lipsa de valori sau ne miscam dupa o scara total anapoda si ma tot intreb e o chestie culturala sau doar de dezvoltare, in primul caz e nasol - in al doilea caz, mai avem o sansa dar inseamna ca suntem in era primitiva ... si din pacate asta se vede peste tot, de la chioscul din colt, in trafic si pina in parlament sau pe sticla. pentru noi conteaza cine are cel mai mare tupeu, care urla mai mult, mai tare, care e mai tare in gura si iese in fata prin orice fel de mijloc ... ne evaluam dupa reflexiile pe care le aruncam in lume, ne facem cit mai stralucitori la suprafata, ca niste cocote ... doar ca sa ascundem gaunosenia de dinauntru ... na, ca m-am pornit! ok, a facut accident - si ce! se poate intimpla oricui, dar orban a fost suficient de bou, probabil ( nu mi-e clar), sa incerce sa o ascunda (desi cu vulturii deasupra capului, refuzi pina sa si mori), iar astia din presa si tv si-au gasit inca o mina de aur, un nou scandal asa ca hai sa ne aruncam poalele in sus, sa tipam cit mai tare, sa iesim in evidenta ... ca asa suntem tari, apreciati, buni, frate!

nu poti sa dai cacat si sa primesti trandafiri (sau poate doar de la dalai lama), nu poti sa ataci si sa spui / faci / gindesti lucruri grele si rele despre cineva si sa te astepti ca ala sa taca milc si sa spuna multumesc.

noi ne facem lumea - iar ceea ce se vede e din noi ... din pacate, sau din fericire ...

Comments:
ma incearca necuratu' sa comentez... dar mi-e teama ca ai sintetizat prea bine ca sa mai expun si eu. Un singur lucru in plus: nu noi facem societatea! ea este facuta de altii, iar noi ne adaptam la ea (sau nu!) Din pacate sau din fericire?! incercam si unii chiar reusesc sa nu ne prindem coada, pt ca alergatura in jurul cozii este suprema, este modul de viata impus. Daca totusi doresti sa iesi din multime o sa se gaseasca cineva sa simta asta si o sa agite sacul (am mai vb despre asta in alt topic al tau)... pana una alta, un cinic: la multi ani!
 
la multi ani! :-)
 
Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?