Monday, October 02, 2006

 
Danseaza, draga mea, danseaza ... no matter what!

Poate ca imi aleg cartile in mod inconstient atunci cind am cea mai mare nevoie de ele, si ele, dragele de ele vin si se intrepatrund cu starea mea de suflet, imi aduc o luminita atit de clara in calatoria uneori incerta, imi spun lucruri dragi, imi soptesc vorbe intelepte, si eu devin cartea, iar cartea pentru o noapte tirzie devine eu ... si ne pierdem una in cealalta povestindu-ne vietile, intelegindu-ne si acceptindu-ne, mergind mina in mina mai departe spre un ceva pe care nu il cunosti, dar in care ai incredere pentru ca e al tau, si numai al tau ... si poate si al cartii.

Haruki Murakami
"Dans, Dans, Dans"

Simt ca trebuie sa vorbesc despre aceasta carte intrucit ea a fost pentru o noapte tovarasa ce mi-a tinut mina cind am simtit ca e greu, umarul pe care am plins, cind perna nu a mai fost suficienta, urechea in care am soptit bucurii si tristeti, atunci cind ale mele si ale altora erau deja prea mici.

E despre viata, atit de multa viata - despre un aici si un dincolo - intre care baleiezi o viata intreaga, despre un om care traieste si atit, iar la un moment dat isi da seama ca undeva acolo in timp s-a pierdut de el insusi, simte ca pierderea de sine a creat un gol imens in el, un gol ce pune stapinire si intr-un anume fel il face invizibil pentru viata in aici. Si atunci se intoarce la momentul ala in care simte ca a inceput "pierderea" si ajunge intr-un "dincolo" in care se intilneste cu Omul Oaie (atit de Murakami!) - un fel de guru cu care vorbeste. Si tot ce ii spune Omul Oaie este - aici, unde suntem acum, este lumea ta, locul tau de suflet, dar nu esti pregatit inca pentru asta, tu trebuie sa traiesti in cealalta lume, insa pentru ca la un moment dat te-ai pierdut de tine insuti si de ceilalti este din ce in ce mai greu sa traiesti acolo, e ca si cum parti din tine au disparut si ai devenit gol, ceea ce face imposibil traitul in acolo. "Si ce sa fac" intreaba omul (din fiecare dintre noi, poate!); "Danseaza, orice s-ar intimpla danseaza!" "Pastreaza legatura cu lumea asta, pentru ca e lumea ta, intoarce-te insa in lume si danseaza, asa vei umple golurile si vei restabili niste legaturi pe care la un moment dat in timp le-ai pierdut - legaturi cu tine si cu ceilalti". "Si nu uita, danseaza!, orice s-ar intimpla danseaza!"

Deci, danseaza, draga mea, danseaza ... no matter what!

Comments: Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?